Er is heel wat te zien in Maastricht. De stad bolt van de bezienswaardigheden, waaronder een groot aantal monumenten. Van de Helpoort tot Maastrichts bekendste twee kerken: de Sint-Servaasbasiliek aan het Vrijthof en de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek aan het gelijknamige Onze-Lieve-Vrouweplein. Een bezoek aan Maastricht is niet compleet zonder een bezoek aan deze katholieke, monumentale gebouwen.
Lees in dit blog wat er zo bijzonder is en wat er nog meer te doen is in Maastricht.

Sint-Servaasbasiliek/h3>
De monumentale Sint-Servaasbasiliek aan het Vrijthof is één van de vier Maastrichtse monumenten die in de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten staan (de andere zijn het Stadhuis op de Markt en onze nummers 2 en 3). De Rooms-katholieke kerk vormt een kerkentweeling met de protestantse Sint-Janskerk, pal ernaast. Deze Romaanse kerk uit de 11de en 12de eeuw is gebouwd op de fundamenten van twee nog oudere, Merovingische kerken, die op hun beurt weer een houten grafkapel hebben vervangen die volgens de legende op het graf van Sint-Servaas is gebouwd. Vanwege de historische betekenis van de kerk en haar rol als bedevaartsoord, mag ze zich sinds 1985 ‘basiliek’ noemen. In de basiliek bevindt zich tevens de Schatkamer van Sint-Servaas, een museum dat veel van de kerkschatten herbergt.

BM 7

Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw

Op het Onze-Lieve-Vrouweplein vind je de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming. De Maastrichtenaren noemen deze kerk liefkozend Slevrouwe. De huidige kerk uit de 11de en 12de eeuw zou nog één of twee voorgangers hebben gehad, waarvan de eerste zou zijn gebouwd door Sint Servaas als kathedraal van het Bisdom Maastricht. Net als de Sint-Servaasbasiliek had de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek een ‘broertje’: de 14de-eeuwse Sint-Nicolaaskerk, die in 1838 werd gesloopt. Het genadebeeld Sterre der Zee, dat wordt meegedragen in de stadsprocessie, is oorspronkelijk afkomstig uit deze gesloopte Sint-Nicolaaskerk. De schatkamer herbergt voornamelijk liturgische voorwerpen. Veel van de kerkschatten werden in de Franse Tijd geroofd, toen de kerk als onder andere paardenstal dienstdeed. In 1933, ruim een halve eeuw vóór de Sint-Servaasbasiliek, werd de kerk tot basiliek verheven.

Helpoort

De Helpoort uit 1229 is de oudste stadspoort die nog in Nederland aanwezig is en tevens de enige nog bestaande stadspoort in Maastricht. De Helpoort is onderdeel van de oude stadsmuur, die twee eeuwen als verdedigingswerk diende. Toen iets ten westen ervan de nieuwe stadsmuur werd gebouwd, verloor de oude stadsmuur zijn verdedigingsfunctie. Het poortgebouw heeft daarna gefungeerd als vergaderplaats, tuighuis, kruithuis, woonhuis en atelier. Nu is er een expositieruimte die vanaf Paasmaandag tot en met de herfstvakantie geopend is. De entree is gratis. Wel wordt er om een vrijwillige bijdrage gevraagd.

De top 10 bezienswaardigheden in Maastricht wordt compleet gemaakt door:

  • Het Stadhuis van Maastricht
  • De Sint-Servaasbrug of Oude Brug
  • Het Stadspark Maastricht
  • Het Bonnefantenmuseum
  • Het Spaans Gouvernement
  • De Kazematten
  • Fort Sint Pieter

Wil je meer weten over deze attracties en bezienswaardigheden – waar ze liggen en hoe je er komt bijvoorbeeld? Vraag onze service managers voor meer info!

Rino Soeters
Algemeen Directeur

Townhouse Design Hotel Maastricht