Acht kilometer van noord naar zuid van Maastricht tot aan Luik, dat is de lengte van het heuvelplateau de Sint Pietersberg! Het landschap, de kalksteengroeven en de grotten maken het uniek voor Maastricht. De berg ontstond door de omliggende rivieren, de Maas en de Jeker en het hoogste punt ligt op 171 NAP.

De geschiedenis van de Sint Pietersberg gaat zo’n 65 miljoen jaar terug, toen deze berg werd gevormd. Vandaag de dag is  dit natuurgebied open voor bezoek, zijn er wandelroutes, uitzichtpunten over het natuurgebied, en fietsroutes naar Kanne. Iedereen die van een beetje rust en natuur houdt kan hier genieten.

Voor de wat avontuurlijkere bezoekers van de Sint Pietersberg zijn er de ondergrondse grotten, deze zijn ontstaan door de winning van mergel. In de loop der eeuwen is er onder de berg een gangenstelsel ontstaan van wel 20.000 gangen. Ook hebben hier tal van mensen uit de geschiedenis hun sporen achtergelaten doormiddel van tekeningen en teksten op de muur. Als je dit van dichtbij wil zien kun je via de VVV een rondleiding reserveren om samen met een gids dit bijzondere historische stukje van Maastricht te ontdekken.

 

In het omvangrijke gebied van Sint Pieter bevind zich ook een middeleeuws fort, met de toepasselijke naam Fort Sint Pieter. Dit Fort is gebouwd in het jaar 1701, en werd gebruikt om het Maasdal en het Jekerdal te verdedigen. Een bezoek aan dit oude fort is een reis terug in de tijd, recentelijk is het grondig gerenoveerd en zijn de ondergrondse gangen hersteld. Fort Sint Pieter is een aanrader voor eenieder die liefhebber is natuur en historie.

Ga ook buiten de muren van het stadscentrum erop uit, daar beleef je ook de historische stad Maastricht!

Rino Soeters
Algemeen Directeur

Townhouse Designhotel Maastricht