Nog even en het is weer zover. Van 28 Juni tot 14 juli wordt het Vrijthof van Maastricht weer omgetoverd tot een openluchttheater van wereldformaat. Maastrichts trots en Nederlands beste exportproduct André Rieu zal hier, samen met zijn Johann Strauss Orkest, voor de negende (!!) keer een spectaculaire show neerzetten. Een show in het centrum van Maastricht, op het Vrijthof, prachtige Weense walsen, bekende musicals, opera’s en operettes zullen de revue passeren en ook het Maastrichtse volkslied, inmiddels een traditie geworden, ontbreekt nooit. De violist en rasentertainer nodigt ieder jaar nationale en internationale gasten uit, die een bijzondere bijdrage leveren aan het concert. Zo heeft Rieu ons al eens verrast met een optreden van de Duitse schlagerzanger Heino en was ook onze eigen vader Abraham al eens te gast.

Of je nou van de weelderige muziek en dito decor en kostuums houdt of niet (denk aan de gouden koets met de zes paarden). Als Maastrichtenaar ben je er toch best een beetje trots dat zo’n wereldberoemdheid uit jouw stad Maastricht komt. Ik bedoel, niemand in Australië of Japan had ooit van Maastricht gehoord, totdat ineens die man met die viool zo laagdrempelig de Weense wals ten gehore bracht. Afgelopen najaar won deze Sjeng in Londen voor de tweede keer de Classic Brit Award voor beste album. En nog veel mooier: de titeltrack van dit album werd geschreven voor Sir Antony Hopkins. Hallo…! Antnony Hopkins, Hannibal the Kannibal himself. Ik zeg Chapeau mister Rieu.

Als thuisstad van de wereldberoemde violist en zijn orkest, probeer je het grote walsfestijn dan ook zo goed mogelijk op de kaart te zetten, Het is een heerlijk weekend Maastricht! Ieder jaar zet de stad zich in om de concerten op het Vrijthof nóg groter en nóg aantrekkelijker te maken. Omliggende cafés en restaurants bieden op de concertavonden een terrasarrangement aan (wij ook, onze Cour van Grand Cafe Maastricht Soiron is volledig omgebouwd). Gasten kunnen dan voordat het muzikale spektakel losbarst genieten van een diverse diners, waarna er vanaf het terras via grote beeldschermen genoten kan worden van de show. Ook bieden de Maastrichtse hotels speciale arrangementen aan, de concert fans kunnen hun weekend Maastricht verlengen met een of twee nachten logeren in Maastricht. De stad staat deze periode bol van André Rieu fans van over de hele wereld die speciaal voor de Koning van de Wals hiernaar toe komen.

De ‘ambiance’ tijdens de Vrijthofconcerten van Rieu is bijzonder te noemen. De zwoele zomeravonden, de intieme sfeer op de terrassen in de buurt van het Vrijthof, de prachtige muziek; er wordt gedanst, er wordt gezongen, er wordt gelachen. Na afloop drinken mensen nog een borrel samen en wordt er nog nagepraat. Kortom, een jaarlijks hoogtepunt voor de stad Maastricht en weet je….ik denk dat ik dit jaar weer een avond meepak.

 

<

Rino Soeters
Algemeen Directeur

Townhouse Designhotel Maastricht