Eigenlijk is Maastricht één groot openluchtmuseum. Maar behalve in de stad zelf, is er ook enorm veel te zien en te beleven in de vele musea en galeries die de stad rijk is. Wij zetten de leukste musea van Maastricht voor je op een rijtje, van klassieke en historische musea tot een museum over de wonderlijke wereld van illusies. Plan een weekendje Zuid-Limburg en bezoek de leukste musea, ook voor kinderen!

BONNEFANTENMUSEUM
NATUURHISTORISCH MUSEUM
MUSEUM AAN HET VRIJTHOF
MUSEUM OF ILLUSIONS

BONNEFANTENMUSEUM

Het Bonnefantenmuseum, of kortweg het Bonnefanten, hét kunstmuseum van Limburg voor oude, moderne en hedendaagse kunst. Het museum is gevestigd in het markante kogelvormige gebouw van de Italiaanse architect Aldo Rossi en heeft een zeer divers expositieaanbod. Het Bonnefantenmuseum heeft in de loop der jaren een uitgebreide verzameling van religieuze voorwerpen, middeleeuwse sculpturen en schilderkunst opgebouwd, met een prominente plek voor Limburgse kunstenaars.

Praktische informatie:
• Het Bonnefantenmuseum is van dinsdag tot en met zondag van 11.00-17.00 uur geopend.

• De entreeprijs voor volwassen bedraagt €15,-. Voor jongeren t/m 18 jaar is toegang gratis. Ben je student? Dan betaal je €7,50. Tickets kun je aan de kassa kopen of online reserveren.

• Elke zaterdag en zondag is er van 11.30-12.30 uur een gratis rondleiding voor individuele bezoekers.

Bekijk de website van Bonnefanten voor actuele informatie over tentoonstellingen.

BONNEFANTENMUSEUM

NATUURHISTORISCH MUSEUM

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht (NHM) in het Jekerkwartier neemt je mee op een tijdreis door Zuid-Limburg, die een periode van circa 350 miljoen jaar omspant. Maak kennis met de flora en fauna van Limburg van vroeger én nu. Hoe zag Limburg eruit in het Krijt, ca. 70 miljoen jaar geleden? En hoe is het landschap de afgelopen 250 duizend jaar veranderd? Naast mosasaurus Bèr, één van de topstukken, heeft het museum recentelijk een nog oudere mosasaurus verworven, die ‘Carlo’ is gedoopt, naar de groevemachinist die in de ENCI-groeve op de overblijfselen van deze maashagedis stuitte.

Praktische informatie:
• Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is dinsdag tot en met vrijdag van 11.00-17.00 uur en ‘s weekends van 13.00-17.00 uur geopend.

• De entreeprijs voor volwassenen bedraagt €7,20,-. Kinderen van 5-11 jaar betalen €4,60 en toegang voor kinderen onder de 5 jaar is gratis.

• Door de historische ligging van het museum is parkeren in de buurt lastig. Dichtstbijzijnde parkeerplaatsen liggen bij het stadspark, Prins Bisschopssingel. Vanaf hier is het zo’n 10 minuten lopen.

Bekijk de website van natuurhistorisch museum voor alle actuele informatie.

Natuurhistorisch-museum

FOTOMUSEUM AAN HET VRIJTHOF

Sinds september 2019 is Museum aan het Vrijthof getransformeerd tot Fotomuseum aan het Vrijthof, een fotografiemuseum gelegen in het centrum van Maastricht. Het museum staat erom bekend dat ze jaarlijks nationale en internationale namen uit de fotografiewereld een podium bieden in Maastricht. Met een attractief programma en events gericht op jongeren. De rode draad van exposities is maatschappelijke relevantie. Een breed publiek wordt op een toegankelijke wijze getrakteerd op spraakmakende ervaringen, waarbij bezoekers worden ontvangen met een zachte g. Tentoonstellingen die in fotomuseum aan het vrijthof de revue hebben gepasseerd zijn: Jimmy Nelson, Streetlife en This is my Church.

Praktische informatie:

• Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.30 uur en op maandag van 11.00 tot 15.00 uur.

• De toegang tot het museum bedraagt €13,50 voor volwassenen, jongeren (8 – 18 jaar) betalen €6 euro, daaronder is de toegang gratis

Bekijk de website van fotomuseum aan het Vrijthof voor actuele informatie over tentoonstellingen.

Fotomuseum