Eigenlijk is Maastricht één groot openluchtmuseum. Maar behalve in de stad zelf, is er ook enorm veel te zien en te beleven in de vele musea en galeries die de stad rijk is. Wij zetten de leukste musea van Maastricht voor je op een rijtje in onze persoonlijke museum top 3!

 

Bonnefantenmuseum

 

Het Bonnefantenmuseum, of kortweg het Bonnefanten, is het provinciaal museum voor oude, moderne en hedendaagse kunst. Het museum is gevestigd in het markante kogelvormige gebouw van de Italiaanse architect Aldo Rossi en heeft een zeer divers expositieaanbod. Het Bonnefantenmuseum heeft in de loop der jaren een uitgebreide verzameling van religieuze voorwerpen, middeleeuwse sculpturen en schilderkunst opgebouwd, met een prominente plek voor Limburgse kunstenaars.
Tot 7 september van dit jaar is er de tentoonstelling Beating around the bush (1-3) te zien, waarin de eigen collectie van het Bonnefanten in drie afleveringen de dialoog aangaat met kersverse en mogelijke toekomstige aankopen. Kleine solotentoonstellingen onderbreken deze interessante dialoog en werpen een ander licht op de zaken.
Het Bonnefantenmuseum is van dinsdag tot en met zondag van 11.00-17.00 uur geopend. De entreeprijs voor volwassen bedraagt 9 euro. Ben je tussen de 13 en 18 jaar oud of student? Dan betaal je de helft. Kinderen t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen. Tickets kun je aan de kassa kopen of online reserveren.
Elke zaterdag en zondag is er van 11-30-12.30 uur een gratis rondleiding voor individuele bezoekers.

Natuurhistorisch Museum Maastricht

 

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht (NHM) in het voormalige Grauwzusterklooster in het Jekerkwartier neemt je aan de hand van ruim een half miljoen objecten mee op een tijdreis door Zuid-Limburg, die een periode van circa 350 miljoen jaar omspant.
Maak kennis met de flora en fauna van Limburg van vroeger én nu. Hoe zag Limburg er uit in het Krijt, ca. 70 miljoen jaar geleden? En hoe is het landschap de afgelopen 250 duizend jaar veranderd? Naast mosasaurus Bèr, één van de topstukken, heeft het museum recentelijk een nog oudere mosasaurus verworven, die ‘Carlo’ is gedoopt, naar de groevemachinist die in de ENCI-groeve op de overblijfselen van deze maashagedis stuitte.
Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is dinsdag tot en met vrijdag van 11.00-17.00 uur en ‘s weekends van 13.00-17.00 uur geopend. De toegangsprijs vanaf 12 jaar bedraagt 6 euro. Kinderen van 5-11 jaar betalen 4 euro en toegang voor kinderen onder de 5 jaar is gratis. Tarieven voor (groeps)rondleidingen zijn beschikbaar bij de receptie.

 

Museum aan het Vrijthof

 

Museum aan het Vrijthof, gelegen in het Spaans Gouvernement aan het gezelligste plein van Nederland, vertelt de geschiedenis van Maastricht aan de hand van verhalen over de ondernemers en creatieve geesten die de stad groot maakten. Maak kennis met de culturele identiteit van Maastricht aan de hand van de permanente collectie ‘500 years made in Maastricht’, aangevuld met wisselende tentoonstellingen over kunst en toegepaste kunst in de stad.
Museum aan het Vrijthof is onder één dak gevestigd met het museumcafé Grand Café Maastricht Soiron, gelegen op de overdekte en sfeervolle cour, waar middeleeuwse bouwkunst en moderne architectuur elkaar ontmoeten. De menukaart van dit grand café heeft net als het museum een lokale en regionale inslag, met zijn typische streekgerechten en wijnen uit de buurt. Kom eens proeven!
Het museum is van dinsdag tot en met zondag van 10.00-17.30 uur geopend. Het museumcafé, dat ook voor niet-bezoekers toegankelijk is, is een halfuur langer open (keuken geopend tot 17.00 uur). De toegang tot het museum bedraagt 8 euro voor volwassenen, jongeren (13-18 jaar) betalen 4 euro, kinderen van 7-12 jaar 2 euro. Daaronder is de toegang gratis.
Buiten openingstijden van het museum (dus ook op de sluitingsdag maandag) is het Grand Café Maastricht Soiron beschikbaar als evenementenlocatie voor onder andere vergaderingen en feesten.

 

Overige musea

 

Naast de ‘grote drie’ musea zijn er in Maastricht nog talloze kleinere musea en galeries te vinden, zoals Marres, het centrum voor hedendaagse kunst, en de schatkamers van de Sint-Servaasbasiliek aan het Vrijthof en van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek aan het Onze-Lieve-Vrouweplein.
Wil je meer informatie? Vraag het gerust aan onze receptie.

 

Slapen in Maastricht

 

Combineer je (museum)bezoek aan Maastricht met een overnachting in Townhouse Designhotel Maastricht, één van de hipste hotels in Maastricht, waar je gastvrij wordt ontvangen met een gratis kop soep! Beleef authentieke gastvrijheid in dit unieke hotel en ga lekker shoppen en genieten van al het moois dat Maastricht je te bieden heeft op cultureel en gastronomisch gebied!

handtekening

Rino Soeters
Algemeen Directeur
Townhouse Designhotel Maastricht