Het moge duidelijk zijn: in Maastricht houden we van lekker eten en een goed glas wijn. Niet zo gek dus dat de stad bol staat van de restaurants, cafés en culinaire evenementen. Maar denk je aan regionale drank, dan kom je al snel uit bij de typische Limburgse brouwerijen: Ridder bier, Brand, Wieckse Witte, De Leeuw, Alfa, Gulpener en ga zo door. Maar weinig mensen weten dat de omgeving van Maastricht ook twee gerenommeerde wijngaarden heeft, die garant staan voor bijzondere wijnen.

Al eeuwen geleden werden er in Maastricht wijndruiven verbouwd. Napoleon de Tweede (18e eeuw) zou de wijnbouw echter hebben laten stilleggen ter bevordering van de Franse wijn. Althans, zo wordt beweerd. Misschien dat het klimaat de wijnboeren toch parten heeft gespeeld, ook geen gekke verklaring. Hoe dan ook, de wijnbouw heeft even stil gelegen, tót medio vorige eeuw. En gelukkig maar, want de wijnliefhebber had deze ‘lokale pareltjes’ niet willen missen!

De omgeving Maastricht telt twee heuse wijngaarden: de Apostelhoeve en Hoeve Nekum.

De Apostelhoeve ligt ten zuiden van de stad en is een van de bekendste wijngaarden van Nederland. Het wijnhuis is bekend om haar Riesling, Müller-Thurgau, Auxerrois en Pinot-Gris. De Limburgse familie Hulst heeft bovendien al diverse prijzen gewonnen met hun wijnen.

Hoeve Nekum ligt in het Jekerdal, tussen de zuidgrens van Maastricht en het Belgische dorpjeKanne.

De wijngaarden liggen naast die van bovengenoemde Apostelhoeve, op de hellingen van de Louwberg. De typisch Limburgse kasteelachtige boerderij is in het bezit van de gebroeders bollen die er eind vorige eeuw een wijngaard hebben aangelegd. Hoeve Nekum is na buurman Apostelhoeve het op één na oudste functionerende wijngoed van Nederland.

Naast de wijnboeren telt Maastricht ook een aantal wijnhuizen: Vojacek Wijnen, Sauter Wijnen , Thiessen Wijnkoopers en Goessens Wijnen zijn
Vakmanschap.

Genoeg reden voor de stad Maastricht om een nieuw jaarlijks evenement te organiseren Chateau Maestricht. Een culinair spektakel dat geheel in het teken staat van deze mooie lokale wijnen en spijzen. Frankrijk eat your heart out!

Bij ons in Townhouse designhotel Maastricht drink je een glaasje wijn naar keuze! We hebben een Townhouse wijn als cadeau voor thuis en natuurlijk serveren we tijdens Chateau Maastricht iedereen die incheckt een glaasje wijn in de huiskamer van Maastricht. Onze ‘logées’ krijgen in t bourgondisch Maastricht huisgemaakte soep en een wijntje! Een beter begin van een weekend Maastricht & wijnproeven kun je je niet wensen toch?

 

handtekening

Rino Soeters
Algemeen directeur
Townhouse Designhotel Maastricht