Iedere Maastrichtenaar heeft maart rood omcirkeld in zijn agenda, want dan is het weer vasteloavend (carnaval in dialect) in Maastricht en in de rest van Limburg!

Algemene informatie over carnaval in Maastricht

Drie dagen lang kleuren de straten roet, geel en greun (rood, geel en groen), de traditionele carnavalskleuren. Want carnaval in Maastricht speelt zich voornamelijk in de buitenlucht af, op de Markt, het Vrijthof, Onze-Lieve-Vrouweplein en de omringende cafés. Ook de Platielstraat, die het Vrijthof met het Amorsplein verbindt, is met carnaval het toneel van een bonte mensenmassa.
Als buitenstaander moet je weten dat in Maastricht een variant van het Rijnlands carnaval wordt gevierd, dat aanmerkelijk verschilt van het Bourgondisch carnaval, dat in grote delen van Brabant wordt gevierd. Het Rijnlands carnaval is overgewaaid uit het Duitse Noordrijn-Wesfalen, dat op zijn beurt weer sterk geïnspireerd is op het carnaval van Venetië. Daarom zie je in Maastricht ook verrassend veel traditionele extravagante Venetiaanse kostuums, met de kenmerkende maskers, die oorspronkelijk bedoeld zijn om de sociale status te verbergen en de anonimiteit te waarborgen. Veel Maastrichtenaren investeren menig uurtje in het vervaardigen van hun eigen kostuum. Maar natuurlijk kun je ook gewoon in de carnavalswinkel een themakostuum aanschaffen en als cowboy of indiaan verkleed gaan, zoals zoveel kinderen. Kleine tip: alhoewel het behoorlijk koud kan zijn met carnaval, is het not-done om een jas te dragen over je kostuum! Zorg dus voor genoeg thermokleding onder je pekske.
Een ander kenmerk van het Maastrichts carnaval zijn de carnavalsliedjes in Maastrichts dialect. Liedjes van artiesten als Beppie Kraft, zoals De nach is nog zoe laank, Ich bin zoe verleef en In d’n Hiemel, waren lang niet altijd bedoeld als carnavalskraker, maar zijn toch uitgegroeid tot ware carnavalsklassiekers.
Tijdens het vastelaovendsleedjeskonkoer  wordt ieder jaar het carnavalsliedje van het jaar gekozen.

Programma Maastricht Carnaval

Carnavalszondag vindt de grote carnavalsoptocht (zie hieronder) in Maastricht plaats.
Carnavalsmaandag is familiedag in Maastricht, een dag waarop met het hele gezin carnaval wordt gevierd. Verspreid over het centrum van Maastricht staan dan 6 podia, waarop vanaf 14.11 uur carnavaleske optredens plaatsvinden. Deze podia staan onder andere op de Markt en het Vrijthof, maar ook vlak bij Townhouse Designhotel Maastricht, op de kruising Stationsstraat-Lage Barakken, en op het Cörversplein, aan de voet van de Sint-Servaasbrug, staat een podium.
Carnaval in Maastricht wordt traditioneel beëindigd om 23.55 uur op carnavalsdinsdag – of vastelaovend, de avond vóór de vastenperiode begint – met het neerhalen van ‘t Mooswief, hét symbool voor het Maastrichtse carnaval.

Carnavalsoptocht Maastricht

Een hoogtepunt is ieder jaar weer de carnavalsoptocht in Maastricht, ook wel bekend als de Bonte Störrem. Deze optocht vindt traditioneel op carnavalszondag plaats.
De carnavalsoptocht in Maastricht trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers, die zich vergapen aan de bonte stoet.
Met het afschieten van het Momus-kanon om exact 12.11 uur, start de carnavalsoptocht officieel. Tegelijkertijd wordt dan op het Vrijthof ‘t Mooswief gehesen. Om 13.33 uur vertrekt de optocht vóór het Centraal Station, op loopafstand van Townhouse Designhotel Maastricht. Wees er op tijd bij als je een plekje op de eerste rij wilt bemachtigen!
 
Wil je de carnavalsoptocht in Maastricht komen bekijken? De optocht volgt dit jaar de volgende route:

  • Stationsstraat
  • Sint-Servaasbrug
  • Kesselkade
  • Hoenderstraat
  • Markt
  • Grote Gracht
  • Helmstraat
  • Vrijthof (langs Theater aan het Vrijthof)

 

Uitgaanstips Maastricht carnaval

Ga je met carnaval de straat op in Maastricht? Wees gewaarschuwd. Zonder carnavalspak val je behoorlijk uit de toon!
Zoals we al zeiden, wordt het Maastrichtse carnaval vooral op straat gevierd. Durf jij het toch aan een (stampvolle) kroeg in te duiken? Dan hebben we nog wat tips voor je:
Vrijthof:

Markt:

Onze-Lieve-Vrouweplein:

 

Speciaal aanbevolen:

Breng met carnaval eens een bezoek aan Café de Belsj, aan de Maastrichter Heidenstraat (op de hoek met de Sint Pieterstraat), op nog geen 5 minuten lopen vanaf het Vrijthof. Café de Belsj is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, een authentiek Maastrichts café met een rijke historie. Dat zie, proef en ruik je aan alles! Met carnaval is het hier stampvol en oergezellig!
En een avondje carnaval in Maastricht sluit je natuurlijk af met een bezoek aan Friture Reitz op de Markt, waar je de lekkerste puntzak (Maastrichts: tuut) friet van Maastricht en misschien wel van Limburg krijgt! Tip: het Zoervleis vaan Reitz, oftewel een frietje zuurvlees (stoofvlees). Kan het nóg Limburgser?
 

Overnachten in Maastricht met carnaval?

Carnaval vier je niet één, maar drie dagen. Ben jij nog op zoek naar een slaapplek in Maastricht voor deze carnaval? Townhouse Designhotel Maastricht ligt vlak bij het Centraal Station en op loopafstand van alle gezelligheid! Ook deze carnaval hebben we weer speciale carnavalsaanbiedingen (inclusief gratis paracetamol voor je kater). Moeite met het kiezen van een carnavalsoutfit? Ook daarmee kunnen we je helpen! Meld je aan de receptie of bij één van onze medewerkers voor tips en advies!
Rino Soeters
Algemeen Directeur