Vier Carnaval in Maastricht, de Vastelaovend hoofdstad van het zuiden!

Carnaval in Maastricht | Jean Pierre Geusens

Iedereen in het zuiden van het land heeft in februari of maart een rode cirkel in zijn of haar agenda voor het leukste feest van het jaar: Carnaval ofwel Vastelaovend in het Limburgs dialect.
Drie dagen lang kleuren de straten roet, geel en greun (rood, geen en groen), de traditionele carnavalskleuren. Carnaval in Maastricht speelt zich voornamelijk in de buitenlucht af, op de markt, het Vrijthof, Onze Lieve-Vrouweplein en de omringende cafés. Ook de Platielstraat die het Vrijthof met het Amorsplein verbindt, is met carnaval het toneel van een bonte mensenmassa.

 

OPENING CARNAVALSSEIZOEN

De 11e van de 11e openen wij het carnavalsseizoen samen met 40.000 bezoekers op het Vrijthof. Een feest dat je als Limburger, maar ook als gast in onze mooie stad, niet wilt missen! Op 11 november om 11 over 11 wordt het carnavalsseizoen feestelijk geopend, we tellen samen af, carnaval is begonnen en heel Maastricht kleurt roet, geel en greun. De opening van het carnaval is een feest dat je echt een keer meegemaakt moet hebben. Blijf slapen in Townhouse en geniet van de leukste Maastrichtse traditie van het jaar!

OPENING CARNAVALSSEIZOEN IN MAASTRICHT

TYPISCH CARNAVAL IN MAASTRICHT

Veel Maastrichtenaren investeren menig uurtje in het vervaardigen van hun eigen kostuum. Maar natuurlijk kun je ook gewoon in de carnavalswinkel een themakostuum aanschaffen en als cowboy of indiaan verkleed gaan, zoals veel kinderen doen. Kleine tip: alhoewel het behoorlijk koud kan zijn met carnaval, is het not-done om een jas te dragen over je kostuum! Zorg dus voor genoeg thermokleding onder je pekske. Een ander kenmerk van het Maastrichts carnaval zijn de carnavalsliedjes in Maastrichts dialect. Liedjes van artiesten als Beppie Kraft, zoals De nach is nog zoe laank, Ich bin zoe verleef en In d’n Hiemel, waren lang niet altijd bedoeld als carnavalskraker, maar zijn toch uitgegroeid tot ware carnavalsklassiekers. Tijdens het Vastelaovendsleedjeskonkoer wordt ieder jaar het carnavalsliedje van het jaar gekozen.

Maastricht Carnaval Marketing | Jean Pierre Geusens

3 DAGEN CARNAVAL

Officieel 3 dagen carnaval, zondag, maandag en dinsdag. Maar echte carnavalvierders starten al op vrijdagavond, ambtenarencarnaval, hier krijgt ook Prins Carnaval uit handen van de burgemeester de sleutel van de stad. Carnavalszondag vindt de grote carnavalsoptocht in Maastricht plaat, die start altijd op de Stationsstraat en volgt zijn weg over de Sint-Servaasbrug de stad in. Carnavalsmaandag is familiedag in Maastricht, een dag waarop met het hele gezin carnaval wordt gevierd. Verspreid over het centrum van Maastricht staan dan 6 podia, waarop vanaf 14.11 uur carnavaleske optredens plaatsvinden. Deze podia staan onder andere op de Markt en het Vrijthof, maar ook vlak bij Townhouse Designhotel Maastricht, op de kruising Stationsstraat-Lage Barakken, en op het Cörversplein, aan de voet van de Sint-Servaasbrug, staat een podium. Carnaval in Maastricht wordt traditioneel beëindigd om 23.55 uur op carnavalsdinsdag – of vastelaovend, de avond vóór de vastenperiode begint – met het neerhalen van ‘t Mooswief, hét symbool voor het Maastrichtse carnaval.

3 Dagen Carnaval in Maastricht

UITGAANSTIPS TIJDENS CARNAVAL

Ga je met carnaval de straat op in Maastricht? Wees gewaarschuwd. Zonder carnavalspak val je behoorlijk uit de toon! Zoals we al zeiden, wordt het Maastrichtse carnaval vooral op straat gevierd. Durf jij het toch aan een (stampvolle) kroeg in te duiken? Dan hebben we nog wat tips voor je:

Vrijthof:

 

Markt:

 

Onze-Lieve-Vrouweplein:

 

Speciaal aanbevolen:
Breng met carnaval eens een bezoek aan Café de Belsj, aan de Maastrichter Heidenstraat (op de hoek met de Sint Pieterstraat), op nog geen 5 minuten lopen vanaf het Vrijthof. Café de Belsj is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, een authentiek Maastrichts café met een rijke historie. Dat zie, proef en ruik je aan alles! Met carnaval is het hier stampvol en oergezellig! Tip: ga een tuut friet eten bij Friture Reitz voor de ultieme Limburgse beleving.

Geen zin in carnavalsmuziek?
Ga dan naar Café de Bóbbel in de Wolfstraat voor een lekkere loungemuziek.

Uitgaanstips  Tijdens Carnaval Maastricht

OVERNACHTEN IN MESTREECH TIJDENS CARNAVAL

Carnaval vier je niet één, maar drie dagen. Ben jij nog op zoek naar een slaapplek in Maastricht voor deze carnaval? Townhouse Designhotel Maastricht ligt vlak bij het Centraal Station en op loopafstand van alle gezelligheid! Moeite met het kiezen van een carnavalsoutfit? Ook daarmee kunnen we je helpen! Meld je aan de receptie of bij één van onze medewerkers voor tips en advies!