Aan het gezelligste plein in Maastricht tref je Museum aan het Vrijthof. Een particulier museum dat in 2012 haar deuren opende. Gevestigd in het voormalige Spaanse Gouvernement, een gebouw dat sinds de 16e eeuw dienstdeed als buitenpaleis van Keizer Karel V, toont Museum aan het Vrijthof wisselende tentoonstellingen over hedendaagse toegankelijke kunst. Zo is er tot en met medio januari 2019 de Fototentoonstelling ‘Over Leven: Guy van Grinsven’ te zien. Deze Limburgse fotograaf (1949) maakte tijdens zijn carrière meer dan 1 miljoen foto’s. De mooiste en meest indrukwekkende daarvan zijn nu te zien. Na een rondje Museum aan het Vrijthof in Maastricht strijk je neer in het gezellige museumcafé Grand Café Maastricht Soiron.

 

Culturele diversiteit van Maastricht

 

Zowel Maastrichtenaren als toeristen komen graag in Museum aan het Vrijthof om dat er vaak iets nieuws te beleven is. Alleen het historische gebouw is al een bezoekje waard. Reis terug in de tijd en aanschouw goed gecultiveerde gebruiksvoorwerpen van antieke meubels tot pistolen en van zilveren kandelaars tot uurwerken. De inrichting verandert met regelmaat en maakt een aantal keren per jaar plaats voor exposities. Het uitgangspunt verandert daarbij nooit: vijf eeuwen culturele diversiteit in de stad.

 

Wisselende exposities in Museum aan het Vrijthof

 

Zoals gezegd, tot medio januari is de tentoonstelling ‘Over Leven van Guy van Grinsven’ te bewonderen. De geboren Limburger maakte in zijn carrière meer dan 1 miljoen foto’s. De mooiste daarvan zijn deze maanden te zien in Museum aan het Vrijthof in Maastricht. Wandel langs zijn mooiste en meest veelzijdige werken. Kijk naar zijn aangrijpende reisverslagen uit onder meer Cuba, zijn vastgelegde reizen met het Koninklijk Huis, een unieke portrettengalerij rondom Mary Servaes, een speciaal aan 9/11 gewijde ruimte en een impressie van zijn meest recente werk.

 

Grand Café Maastricht Soiron

 

Ook het museumcafé is een begrip bij lokalen en toeristen. Het café is gevestigd op de binnenplaats van het museum. Door de grote lichtkoepel en de stenen vloer krijg je het idee dat je buiten zit. Vers geurende koffie, een keur aan taartjes en gebakjes, de krant en af en toe livemuziek. Ook als je niet van plan bent het museum te bezoeken, is het Grand Café een heel goed idee.

 

handtekening

Rino Soeters
Algemeen Directeur
Townhouse Designhotel Maastricht