Natuurlijk zijn we als inwoner trots op onze stad. Kunnen we uren praten over Maastricht, die prachtige stad met mooie historische gebouwen, ouderwets smalle straten in het centrum en mooie pleinen, zoals het Vrijthof en de Markt. We steken onze Maastrichtse trots niet onder stoelen of banken en gelukkig vliegen de complimenten ons om de oren als het gaat over gezelligheid, Bourgondisch, heerlijk eten en meer! Maastricht is een van de populairste steden om te bezoeken voor een weekend weg en deze populariteit zit ‘m zeker in het Bourgondische maar ook in minder bekende.

Feit is dat de stad voor velen iets te bieden heeft en zelden verveelt. We horen van gasten dat de stad mensen weet in te pakken en te verbazen als je je hiervoor openstelt. Het lijkt heel saai toch ga ik het benoemen.. voor een leuke sightseeing van de stad is een rondrit in een toeristische stadstram, of een tochtje op een rondvaartboot een aanrader. Het bekendste plein is het Vrijthof, maar Maastricht heeft vele pleinen, zoals u al dacht; alle gevuld met heerlijke terrasjes. Voor de dames (en enkele heren) onder ons; Maastricht is een waarlijk shopparadijs.

Wyck, daar waar onze hotels en appartementen zijn gevestigd, begint bij het centraal station. In de hoofdstraat, de Stationstraat is iedere zaterdag markt van 10.00 tot 16.00 uur, een antiek- en vlooienmarkt. Wyck doorstaat de vergelijking met Petit Paris, shopping kan er op hoog niveau en in alle facetten en prijsklassen: mode, accessoires, design, antiquariaten en vooral ook de hipste hebbedingetjes! Bourgondische en gastronomische diversiteit in de Rechtstraat of de Hoogbrugstraat. Creativiteit is te vinden in verscheidene galerieën, interieurzaken en op de markt op zaterdag. Centre Céramique, Toneelgroep Maastricht, NAiMBureau Europa en Bonnefantenmuseum zijn binnen handbereik, dus kunst, cultuur en architectuur maken het plaatje compleet.

In het zuidelijke deel van het centrum ligt het Jekerkwartier, misschien wel het meest historische deel van Maastricht. Mooie terrassen en gezellige cafe’s, hier treft je de echte Maastrichtenaar die genieten van de authentieke sfeer. Kunstgaleries, kunst ateliers, design studio´s en zelfs thuisateliers kom je ongevraagd tegen tijdens een wandeling door de smalle straatjes van dit deel van de stad. Vaak worden hier exposities georganiseerd van nationale en  internationale kunstenaars waardoor veel kunstliefhebbers regelmatig een bezoek brengen aan dit kwartier. Ook de studenten hebben hun draai hier gevonden en in veel historische gebouwen is de universiteit van Maastricht gevestigd. Verschillende ambachtelijke winkels zie je en ruik je op afstand. Ambachtelijk gebakken broodproducten, lokale producten als jam en mosterd of wijnen uit de directe regio. De culinaire winkels laten je hier kennismaken met de smaak van Maastricht.

Een klein en gezellig plein is het St. Amorsplein in de binnenstad. Midden in het centrum in een zijstraat van het Vrijthof ligt dit authentieke pleintje omringt door historische panden die onderdak bieden aan gezellige restaurants en mooie winkels. Overdag is het de plek om op het gezellige terras te genieten en mensen te kijken.

Op een unieke plek vind je dankzij de maas de binnenhaven ’t Bassin, omgeven door historische panden. De gerenoveerde pakhuizen huisvesten tegenwoordig winkels en restaurants, net zoals de bijzondere werfkelders die direct aan het water liggen. De haven is geopend van april tot november  en beschikt over 70 ligplaatsen. Hier kun je zomers heerlijk een drankje doen en Bourgondisch genieten in een van de restaurants.

handtekening

Rino Soeters
Algemeen Directeur
Townhouse Designhotel Maastricht