Bokbier
Herfstbok, of herfstbock, is een donkere variant van bokbier die uitsluitend in de herfst verkrijgbaar is. Hoewel oorspronkelijk een Duits bier, wordt modern bokbier eigenlijk bijna alleen in Nederland gedronken. Met name de Limburgse bierbrouwers hebben een traditie hoog te houden op dit gebied. Alle drie de grote Limburgse brouwers hebben een herfstbok. Brand eigenlijk zelfs twee: het zware Brand Dubbelbock en het wat mildere Brand Imperator, dat zich van seizoensbier heeft ontwikkeld tot allround bier.
In historisch opzicht is het ook leuk om Ridder Bock te noemen, het bokbier van de voormalige stadsbrouwerij De Ridder, die in 2002 de deuren sloot. Ridder Bock kwam in de herfst van 1987 op de markt als seizoensbier, vóór het (tegenwoordig) bekendere Wieckse (Witte), dat in het voorjaar van 1988 verscheen en nog steeds wordt gebrouwen, tegenwoordig door Heineken.
Cafés
Heb je inmiddels trek gekregen in een bokbiertje met wat lekker erbij?
Dan moet je zeker een keer binnenlopen bij Hotel & Tapperij de Poshoorn in Wyck. Ze hebben daar circa een dozijn (speciaal)bieren van de tap en nog meer op fles, waaronder diverse najaarsbieren. Het café organiseert ook elke maand een ‘Groene Borrel’. Dan worden er diverse streekgerechtjes geserveerd, vergezeld van diverse bieren uit de streek. Het thema voor komende september is heel toepasselijk ‘Najaarstoppers’.
Ook een echt ‘herfstcafé’: Café Falstaff aan het St. Amorsplein. Hier hebben ze acht bieren van het vat (waarvan twee maandelijks wisselend) en meer dan zestig bieren op de fles! Ook lekker voor in de herfst: een warme chocomel met slagroom en ‘wat sterks’. In Falstaff kun je terecht voor ontbijt, lunch en diner, en vanaf 15.00 uur worden er tapas geserveerd. Bierworstjes bijvoorbeeld, héérlijk bij speciaalbier. En wat te denken van een bierplankje met diverse lekkernijen? Voor de grote honger is er de ‘supermegabierplank’, boordevol lekkers, dat natuurlijk met een of meer biertjes moet worden weggespoeld.
Nieuw in de stad is het Belgisch speciaalbierencafé De Gouverneur aan de Markt, met niet minder dan 250(!) speciaalbieren op de kaart, het gros Belgisch. Je zult meer dan één keer moeten terugkomen om ze allemaal te proeven. Over proeven gesproken: dat kan ook tijdens een bierproeverij. Je kunt dan niet alleen verschillende bieren proeven, maar komt dan ook alles te weten over verschillende Belgische speciaalbieren. Naast een lunchkaart heeft De Gouverneur een speciale Hoppas-kaart. Hoppas is een combinatie van ‘hop’ en ‘tapas’ en slaat op diverse Belgische hapjes die bijzonder goed samengaan met een biertje, zoals een vleesplank, kaasplank, bierplank of gehaktbal.
Slapen in Maastricht
Overnachten in Maastricht doe je natuurlijk bij Townhouse Hotel Maastricht, waar de soep al voor je klaarstaat. Hier kun je letterlijk en figuurlijk proeven van die typisch Limburgse gastvrijheid en gezelligheid, die in het najaar hoogtij viert. Behalve ‘gewoon’ een kamer kun je ook diverse arrangementen boeken, zoals een weekend- of midweekarrangement! Kijk op de website voor meer info.
Rino Soeters
Algemeen Directeur
Townhouse Designhotel Maastricht