Of je nu een dag of meerdere dagen in Maastricht bent, een stadswandeling moet op je lijstje! De hoofdstad van Zuid-Limburg is een heerlijke stad om doorheen te slenteren, te struinen en te ontdekken te voet. En dat kun je geheel op eigen gelegenheid doen. De VVV biedt verschillende wandelingen aan, maar een stadswandeling in Maastricht zonder gids is ook een heel leuk idee. Je kiest dan zelf je tempo, beginpunt en starttijd. En in tegenstelling tot jaren geleden kun je een stadswandeling door Maastricht online voorbereiden. Wij zetten de leukste gratis wandelingen voor je op een rijtje. Mét de link naar gratis downloads!

 

Een korte stadswandeling Maastricht

 

Op de Belgische website van Reisroutes vonden we deze praktische, niet al te lange stadswandeling langs alle highlights van Maastricht. De route is nog geen 6 kilometer en brengt je via groene stadsparken langs o.a. De Helpoort, het Vrijthof, de Sint Servaas Basiliek, het Onze Lieve Vrouwenplein, de boekhandel in de kerk, gezellige en chique winkelstraten, het Stadhuis op De Markt en langs de kades van de Maas. Volgens de beschrijving begint de route op de Maasboulevard. Maar omdat de route in een rondje loopt, kun je overal starten. Handig! De route gaat geheel over de verharde weg en is geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

 

Ontdek Maastricht te voet

 

Natuurlijk heeft de VVV van Zuid-Limburg verschillende wandelroutes op haar website. Niet alleen voor Maastricht, maar ook voor steden in de buurt, het buitengebied en wandelingen die ook stukjes België en Duitsland meepakken. Maar we vonden ook deze korte stadswandeling door Maastricht. De wandeling begint volgens de beschrijving bij het Cannerplein. Daar kun je makkelijk parkeren én een kopje koffie krijgen. En als je daar toch bent: ook de ingang voor de Kazematten bevindt zich hier.

 

10 kilometer over stadswallen en door het groen

 

Voor de ietwat meer geoefende wandelaar vonden we deze 10 kilometer lange stadswandeling. In tegenstelling tot de vorige routes download je hier niet alleen de kaart, maar ook een beschrijving van alle wetenswaardigheden die je onderweg tegenkomt! Wandel over de stadswallen, via groene parken, langs oude gebouwen en door de gezellige straatjes van Maastricht. Let op: deze route is niet geschikt voor rolstoelen.

 

Maastricht & het buitengebied

 

Ten slotte brengen we de stadswandeling van de NS onder de aandacht. Deze wandeling van 14 of 9 kilometer is goed te doen als je een paar dagen in Maastricht bent, maar ook super geschikt als je een dagje naar Maastricht komt met de trein. De route begint, heel verrassend, bij het station en brengt je via de Sint Servaasbrug naar het oude centrum van Maastricht en alle hoogtepunten. Vervolgens wandel je omhoog naar Fort Sint Pieter en de Sint Pietersberg. Vergeet niet van het uitzicht te genieten! Rust even uit in Kanne of bij het kasteel Neercanne en wandel via het Jekerdal weer terug naar het gezellig centrum van Maastricht. Het ijskoude biertje op het Vrijthof smaakt waanzinnig lekker aan het einde van deze bijzondere dag.

 

handtekening
Rino Soeters
Algemeen Directeur
Townhouse Designhotel Maastricht