In de meeste ‘gewone’ bars en cafés is wijn het ondergeschoven kindje. Bier en gedestilleerd voeren de boventoon. En natuurlijk zijn er de gespecialiseerde cocktailbars. Maar wijn? Daarvoor moet je in een (chic) restaurant zijn, niet in een bar – toch? Mais non! Wij presenteren je onze favoriete wijnbars in Maastricht!
Via Mucca
Via Mucca vind je op steenworp afstand van het Onze-Lieve-Vrouweplein. In de Koestraat om precies te zijn. Via Mucca presenteert zichzelf als ‘de nummer 1 wijnbar van Maastricht’. En dat zou best wel eens kunnen kloppen. Eigenaresse Stefanie heeft aan een paar woorden genoeg om je de wijn van jouw smaak voor te schotelen. Én daar een passend hapje bij te vinden. Rood, wit, mousserend of rosé. Er is voor elke smaak wat wils. Uit traditionele wijnlanden als Frankrijk, Italië en Spanje, maar ook uit de Nieuwe Wereld. Dat Stefanie smaak heeft, blijkt wel. Ze selecteerde hoogstpersoonlijk de Italiaan die in 2014 tot Beste rode Italiaanse huiswijn werd gekozen. Opvallend aan Via Mucca is de relaxte sfeer, die bijna aan die van een bruine kroeg doet denken.
Insieme
Insieme – Italiaans voor ‘wij samen’ – is een Italian wine and food bar, of ‘enoteca’. Hier kun je genieten van een goed glas, uiteraard Italiaanse wijn, vergezeld van een ‘tavola’, een (gecombineerd) kaas- of vleesplankje, of ‘cicchetti’, de Italiaanse variant op de Nederlandse borrelhap. De wijnen worden ingekocht bij de kleinere wijnhuizen uit heel Italië. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jouw favoriete wijnstreek niet vertegenwoordigd is. De meeste wijnen zijn per glas te bestellen, andere alleen per fles. Maar dat is geen probleem. Want volgens Italiaanse traditie geniet je van een goed glas wijn met familie en vrienden. In deze wijnbar wordt helemaal niet hautain gedaan over bier. Nee hoor. Je kunt ook ‘sans gene’ een glas (speciaal)bier bestellen. Italiaans bier. Dat dan weer wel!
Wijnhuis Apostelhoeve
Als je een liefhebber van (witte) wijn bent, behoeft de Apostelhoeve van de familie Hulst eigenlijk geen toelichting. Exemplarisch voor de kwaliteit van deze wijnen van ‘eigen’ bodem, is het feit dat een klein deel wordt geëxporteerd naar Frankrijk en Duitsland, waar ze zelf bepaald geen misselijke witte wijnen produceren. De zes wijnen die ze op het landgoed uit vier druivensoorten persen, kom je vooral tegen in de betere restaurants. Een eigen wijnbar heeft de Apostelhoeve niet, maar je kunt – vanaf twaalf personen – wel op het landgoed terecht voor een wijnproeverij. Voor slechts € 15,- krijg je dan een rondleiding en bovendien drie glaasjes druivennat, vergezeld van wat roggebrood met ham. Leuk idee misschien voor een culinair bedrijfsuitje!
Kijk je al uit naar overnachten in Maastricht om de beste wijnbars van de stad uit te proberen? In Townhouse Hotel Maastricht wijzen we je met alle plezier de weg.
Kijk voor meer informatie op www.wyck.nl.
Rino Soeters
Algemeen Directeur
Townhouse Designhotel Maastricht