Een van de populairste uitstapjes in de stad is een bezoek aan het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Het markante gebouw, met de 28 meter hoge raketvormige toren, is een eyecatcher in de stad. Het museum is dé plek voor beeldende kunsten in Maastricht. En de collectie middeleeuwse beeldhouwkunst en hedendaagse kunst is omvangrijk en indrukwekkend.

 

Historisch Bonnefanten

 

De naam van het museum is afgeleid van het voormalige Bonnefantenklooster in de binnenstad van Maastricht. Tot vlak na de tweede wereldoorlog was dit de plek van het museum. Inmiddels is het Bonnefanten verplaatst naar de Avenue Céramique, waar het jaarlijks duizenden bezoekers verwelkomt.

 

Hoogtepunten uit de collectie van het Bonnefantenmuseum

 

In de vaste collectie van het Bonnefantenmuseum vind je unieke en zeldzaam emailwerk uit de 12e en 13e eeuw. Maar er is ook een ruime collectie marmer-, ivoor- en albast sculpturen uit o.a. Zuid-Nederland, Duitsland en Engeland. Bezoek het museum vooral ook als je geïnteresseerd bent in 17e-eeuwse schilders als Pieter Bruegel en Peter Paul Rubens.
De laatste jaren is de collectie moderne kunst enorm snel gegroeid door bruikleen en aankoop. Het museum laat nu vol trots werken zien van o.a. Karel Appel, Andy Warhol, Jan Dibbets, Marlene Dumas en Sol leWitt. Het Bonnefanten durft hedendaagse en middeleeuwse kunst naast elkaar te presenteren en is daardoor een echte aanrader.

 

Gratis rondleidingen in het weekend

 

Benieuwd, maar niet echt een ervaren kunstkijker? Geen nood! Het Bonnefantenmuseum biedt op zaterdag en zondagochtend om 11.30 uur een gratis rondleiding aan. Op zaterdag leidt een ervaren gids je langs de highlights van de eigen collectie van het museum. Op zondagmorgen leidt de enthousiaste gids je langs de tijdelijke tentoonstelling. En ervaren kunstkijker of niet, met een gids door het museum is hoe dan ook een heel goed idee. Je hoort en ziet altijd nieuwe dingen! De rondleidingen zijn niet reserveerbaar en zijn gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs. Er is per rondleiding plek voor maximaal 20 personen. Dus zorg dat je op tijd bent.

 

Het Bonnefanten voor kinderen

 

Het is ontzettend leuk om met de kinderen naar het Bonnefantenmuseum te gaan. Ze vervelen zich er geen minuut. Het museum biedt verschillende activiteiten aan voor kinderen vanaf 4 jaar. Voor kids van 4-7 jaar is er bijvoorbeeld een boekje met opdrachtjes over de kunstwerken. Als speurend en kleurend ontdekken de kinderen het museum. Het museum vraagt kinderen vanaf 7 jaar hen te helpen bij het controleren of de museumstukken wel echt zijn. In een soort CSI-speurtocht gaan kids met ‘echtheidssetje’ op ontdekkingstocht. Kinderactiviteiten zijn tegen een kleine vergoeding te verkrijgen bij de ticketbalie.

Meer info over het museum, de tijdelijke tentoonstellingen, bereikbaarheid en prijzen vind je op de site van het museum.

Oh, en als we je een tip mogen geven: koop je toegangskaartje online. Zo weet je zeker dat je niet in de rij hoeft! Veel kijkplezier.

 

handtekening
Rino Soeters
Algemeen Directeur
Townhouse Designhotel Maastricht