WAARSCHUWING: JE KRIJGT GEGARANDEERD LEKKERE TREK VAN DIT BLOG.

Onze absolute Limburgse specialiteit is natuurlijk Limburgse vlaai, we zingen er zelfs veel liedjes over zoals Greumelevla van de Schintaler: “Greumelevla: un heel groot sjtök mit slaagroom drop,
eat ich mien vingers gans bie op”. Naar het Nederlands vertaalt: “Kruimelpuddingvlaai: een heel groot stuk met slagroom erop, eet ik mijn vingers helemaal bij op”. Wij Limburgers weten niet beter dan dat je hier de beste vlaai bij iedere bakkerij kunt kopen. In Townhouse vragen onze logees dagelijks naar een fijne plek om vlaai te proeven of om mee te nemen voor thuis. Een favoriet is rijstevlaai (op z’n Maastrichts: “riestevlaoj”), zeker als hij net uit de oven komt. Of seizoensvlaai met kruisbessen (“kroonsele”) of pruimen (“proume”). Heerlijk! Om je een handje te helpen hebben we de beste plekken om vlaai te eten in Maastricht alvast voor je verzameld.

DE BISSCHOPSMOLEN

In een schattig Maastrichts straatje in hartje centrum vind je de Bisschopsmolen, het is de oudste draaiende watermolen van Nederland. Je kunt hier rustig gaan zitten voor een heerlijk stuk vlaai, een vlaai afhalen voor thuis en nog beter: je eigen vlaai maken met hulp van de vlaaienbakker. De Bisschopsmolen is de eerste bakkerij die vegan vlaai maakt! Bekijk alvast welke vlaai je wilt proeven.

de-bisschopsmolen

MATHIEU HERMANS

Deze in 1936 geopende bakkerij is in 2013 uitgeroepen tot allerlekkerste vlaaienbakker. Dat belooft al veel goeds. Wanneer je binnenstapt komt de geur van versgebakken vlaai je tegemoet, dagelijks worden de vlaaien gebakken volgens een oud familierecept. Mathieu Hermans is een perfecte plek om vlaai mee te nemen voor thuis. De favoriet van Townhouse is de traditionele Hermans vlaai, een dichte deksel met abrikoos. Kies jouw favoriet alvast uit, het water loopt je al in de mond bij het zien van alle foto’s.

mathieu-hermans

PATISSERIE ROYALE

Een begrip in Wyck is Patisserie Royale. Het familiebedrijf heeft al bijna 90 jaar ervaring in het bakken van heerlijke vlaai. Een tip van Townhouse is de rijstevlaai, vooral lekker voor de mensen die houden van amandelsmaak. En ideaal voor degene die lekkere trek heeft: bij Royale hebben ze een eenpersoonsvlaai. Neem alvast een kijkje, ontdek wat ze allemaal hebben.

patisserie-royale

SO DELICIOUS

Om de hoek van Townhouse ligt So Delicious, een moderne bakkerij met een stijlvol interieur waar je ter plekke kunt neerstrijken voor een lekker stuk vlaai met koffie en ook voor een lunch of high tea. Een fijne plek voor als je graag even rustig wilt zitten. Onze absolute favoriet hier is “greumelevla”, kruimelpuddingvlaai, maar geloof ons, alles smaakt hier goed. Bekijk welke vlaaien SoDelicious heeft, of reserveer alvast een tafel!

so-delicious

BAKKERIJ SOUREN

Midden in het centrum van Maastricht ligt al ruim 120 jaar bakkerij Souren. Iets minder bekend bij de grote menigte, de locals komen er echter bijzonder graag. Souren is een kleine bakkerij in een smal steegje opzij van de grootste winkelstraat van de stad. Bij Bakkerij Souren proef je de liefde voor de ambacht van het bakken, hopelijk heb je een goede neus, dan ruik je de vlaai uit Maastricht tijdens het winkelen. Bekijk hier waar de Bakkerij Souren precies ligt en wanneer die open is.

bakkerij-souren

PETER LEMMENS

Je moet er het centrum van Maastricht even voor verlaten en geloof ons: het is een ware traktatie. Er zijn maar weinig Maastrichtenaren die niet weten waar je het over hebt als je vraagt naar bakkerij Peter Lemmens. Peter Lemmens was de oprichter van de bakkerij en zijn recepten worden nog steeds elke dag van de week gebruikt. Kun je niet kiezen en wil je even iets anders dan vlaai? Hier heb je twee andere iconische taarten; de grenache of de bananengateau. Succes gegarandeerd! Bekijk hier hoe je bij Peter Lemmens komt, wat je er krijgt en wanneer hij open is.

peter-lemmens

TOWNHOUSE LOVES VLAAI

We hebben je gewaarschuwd aan het begin van dit blog, je krijgt hoe dan ook lekkere trek. Plan dus snel je tripje naar Maastricht en probeer al onze tips. Ook in Townhouse serveren we een goed stuk vlaai, al dan niet met een kop koffie of thee erbij. Als je bij ons blijft logeren vraag ons dan zeker welke vlaai we op dat moment in huis hebben! Bekijk hier welke arrangementen we hebben voor een heerlijk weekendje Maastricht en kom vlaai eten.