Een indrukwekkende plek, nog geen kwartier van Maastricht; de begraafplaats in Margraten. Hier zijn de gevolgen van de tweede wereldoorlog nog duidelijk zichtbaar; 8302 Amerikaanse militairen die voor onze vrijheid streden, hebben hier hun laatste rustplaats gevonden. Een plek die alles even in een ander perspectief plaatst, hier wordt ik stil van.

De begraafplaats is ontstaan tijdens de tweede wereldoorlog. Er werden veel doden verwacht bij de opmars naar Berlijn en ze wilden deze militairen niet begraven op vijandelijk gebied. De Amerikanen dienden zich aan in het al bevrijdde Margraten en kregen beschikking over 30 hectare grond ten westen van de dorpskern.

Op het terrein van de begraafplaats staat een 30 meter hoge toren, die er voor zorgt dat de begraafplaats tot in de wijde omtrek te herkennen is. In deze toren bevind zich een kapel en een carillion, een klokkenspel. Op het terrein is verder een gedenkteken te zien en een spiegelvijver. Ook ligt er het ereplein, waar elk jaar memorial day gehouden wordt.

19Jaarlijks word op de laatste zondag van mei memorial day gehouden, een dag waarom al deze dappere soldaten worden herdacht. Dit gebeurd in aanwezigheid van tal van hoogwaardigheidsbekleders uit binnen en buitenland. Deze plechtigheid  kan door iedereen worden bijgewoond en begint altijd om 15.00 uur.

Als je de mogelijk heb om de begraafplaats te bezoeken of deze bijzondere plechtigheid bij te wonen is het zeker aan te raden. Het is een eerbetoon aan onze helden die hebben bijgedragen aan onze vrijheid.

 

handtekening

Rino Soeters
Algemeen Directeur
Townhouse Designhotel Maastricht