Hotel Maastricht

Pinksteren 2019

Pinksteren9 en 10 juni

Wat we met kerst en Pasen vieren is bij de meeste mensen wel bekend. Pinksteren is een ander verhaal:

Pinksteren valt precies 50 dagen na Pasen en 10 dagen na Hemelvaartsdag. Ook Pinksteren is een christelijke feestdag. Deze dag wordt gevierd precies 10 dagen nadat Jezus voorgoed naar de hemel is gegaan. Jezus de apostelen tijdens zijn tijd op aarde nog verteld dat de heilige geest zich over hen zou uitstorten. En dat gebeurde met Pinksteren. Dit betekent zoveel als dat de apostelen een helder moment kregen (het licht zagen) dat ze zich erbij neer moesten leggen dat hun leider was heengegaan en dat ze zijn geloof moesten voortzetten. Ook realiseerden ze zich dat ze de verhalen moesten opschrijven, hieruit is dus ook een groot deel van de bijbel ontstaan. Met Pinksteren vieren we dus de uitstorting van de Heilige geest.

PinksterenVrije dagen

De maandag die volgt op Pinksteren (Pinkstermaandag of tweede Pinksterdag) is in een aantal Europese- en Afrikaanse landen een vrije dag. Dit geldt bijvoorbeeld voor: België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, IJsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen,Oostenrijk, Roemenië en grote delen van Zwitserland.

Helaas zijn met Pinksteren de winkels in het centrum gesloten, de bouwmarkten en woonwinkels zijn op 2de pinksterdag wel geopend.

PinksterenEvenementen tijdens Pinksteren

Rond en tijdens Pinksteren zijn zich in de loop der jaren allerlei feesten en gebruiken ontwikkeld die losstaan van de kerkelijke pinksterviering en die buiten worden gevierd. Voorbeelden hiervan zijn schuttersfeesten, kermissen, wedstrijden en voorjaarsfeesten. Een ander groot evenement dat altijd rond deze tijd plaats vindt is Pinkpop. Sinds 1970 wordt dit festival tijdens het Pinksterweekend georganiseerd. De eerste editie heette, naar de Pinkstertijd vernoemd, “Pop met Pinksteren”. Sinds 1988 wordt het festival in Landgraaf gehouden.