Heb je je carnavalsoutfit, je ‘pekske’ al klaar liggen? Carnaval in Maastricht vindt dit jaar plaats van zondag 11 tot en met dinsdag 13 februari, hét hoogtepunt van het jaar voor veel Maastrichtenaren. De stad Mestreech kleurt het traditionele rood-geel-groen en de carnavalsmuziek schalt door de straten. Je leest het, Team Townhouse is aan het aftellen naar carnaval!

Opening van carnaval Maastricht op het Vrijthof

De officiële opening van het carnavalsseizoen vindt traditioneel plaats op de 11e van de 11e, daarna is het even ‘rustig’ totdat het februari is… Officieel begint het carnaval op 11 februari, als om 12.11 uur carnaval wordt ingeschoten met 11 schoten van het Momus-kanon over het Vrijthof, gevolgd door het omhoog takelen van het Mooswief door de Stadsprins. Zij houdt een oogje in het zeil voor een ‘propele Vastelaovend’. Eerder die week, op vrijdag, gaan de meeste mensen al de stad voor een biertje, het ‘ambtenarencarnaval’.

Prins carnaval uitroepen

De nieuwe stadsprins, ‘de Groeten Oonbekinde’ wordt door Vastelaovend-organisatie De Tempeleers op 14 januari naar de Markt begeleid, waar hij om 15.11 uur zijn masker afzet en zijn identiteit laat zien aan een bomvolle Markt. De selectie van de nieuwe Prins Carnaval gebeurt altijd in het grootste geheim en ieder jaar is het weer speculeren wie dat jaar drie dagen lang de scepter zwaait over carnaval-vierend Maastricht. Dit jaar is dat Prins Rolam I!

Carnavalsoptocht Maastricht

Met een bonte carnavalsoptocht op zaterdag 10 februari wordt Prins Carnaval de stad in gehaald. De carnavalsoptocht vertrekt om 13.11 uur vanaf het centraal station en voert daarna door Wyck, richting de Markt en daarna naar de Bonbonnière, waar de machtsoverdracht plaatsvindt. De optocht is trouwens ideaal om met de kinderen te bezoeken, zo is het ook kindercarnaval! Daarna is het in principe aan de lopende band feest in Maastricht, zowel in de kroeg als buiten op straat.

Onder toeziend oog van duizenden carnavalsvierders wordt aan het einde van carnavalsdinsdag, klokslag om middernacht, het Mooswief afgelaten terwijl iedereen het Maastrichtse volkslied meezingt. Het eindpunt van carnaval waarop menig persoon een traantje weg zal pinken omdat het feest is afgelopen. Maar niet getreurd, volgend jaar begint het hele feest gewoon opnieuw.

Het Townhouse-team kijkt er in ieder geval naar uit en we zorgen voor een carnavaleske aankleding in de huiskamer, zodat je óók als niet-Maastrichtenaar het feest volop kunt meevieren.

Kijk voor meer informatie op wyck.nl.

Rino Soeters
Algemeen Directeur

Townhouse Designhotel Maastricht