Het Stadhuis van Maastricht werd dit jaar 350 jaar geleden geopend, slechts vijf jaar nadat de hoogschouten Groulart en De La Montaigne samen de eerste steen legden. Sinds deze opening in 1664 wordt de stad al onafgebroken bestuurd vanuit dit gebouw. Dat mag gevierd worden, vindt de Gemeente Maastricht.

Gratis rondleidingen bij het Stadhuis

Ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van het Stadhuis wordt het gebouw heel 2014 één zaterdag in de maand opengesteld voor bezoekers. Er worden dan drie rondleidingen verzorgd – om 11.00 uur, 12.15 uur en 13.30 uur. Tijdens de rondleiding vertelt een gids over de rijke geschiedenis van het gebouw en neemt hij je mee naar alle bijzondere ruimten.

Er is zo veel belangstelling voor deze (gratis) rondleidingen, waaraan slechts 20 personen per keer kunnen deelnemen, dat ze tot en met augustus al volledig zijn volgeboekt. Gelukkig zijn er de resterende maanden van het jaar ook nog rondleidingen. Deze vinden plaats op (zaterdag) 27 september, 25 oktober, 29 november en 20 december.

Wil je deelnemen aan één van deze rondleidingen? Dan kun je vanaf augustus bij het VVV-kantoor in de Kleine Staat of via het e-mailadres [email protected] maximaal twee vouchers p.p. krijgen voor de door jou gewenste rondleiding. Let wel, in augustus kun je enkel vouchers krijgen voor de rondleidingen in september!

Meer informatie over de rondleidingen vind je hier.

Bewogen geschiedenis stadhuis Maastricht

Toen het Stadhuis in 1664 werd geopend, was het nog niet helemaal af. Door geldgebrek werd de markante toren pas twintig jaar later, in 1684, gerealiseerd. Hiermee verdubbelde het gebouw in hoogte. Het was precies dit torentje waar tsaar Peter de Grote zo van onder de indruk was tijdens zijn tweedaags bezoek aan de stad.

De tsaar kreeg bij zijn bezoek een prentboek aangeboden met werken van Pieter Post – de ontwerper van het Stadhuis – waaronder veel prenten van het Stadhuis. Het boek was echter zo lijvig, dat de tsaar geen zin had het mee te slepen op de terugreis. Hierop scheurde hij er twee prenten uit: de engel van het voorblad en een prent van de toren van het Stadhuis. Deze prent diende als blauwdruk voor de zogenaamde Eendentoren op de Troitse-Sergieva Lavra, het belangrijkste kloostercomplex van de Russisch-orthodoxe kerk, vergelijkbaar met het Vaticaan.

Het Stadhuis heeft ook een donkere geschiedenis, want op een schavot vóór het Stadhuis werden ter dood veroordeelden geëxecuteerd. Voor het laatst in 1860, toen de handelaar en steenbakker Johannes Nathan werd opgehangen voor de moord op zijn schoonmoeder. Nathan heeft de bedenkelijke eer de laatste persoon in Nederland te zijn die is geëxecuteerd (in vredestijd). De doodstraf werd in 1870 werd afgeschaft.

Townhouse of town-hall?

Als je ‘stadhuis’ letterlijk vertaalt in het Engels, krijg je townhouse. De correcte vertaling is echter town-hall of city hall. Een townhouse is historisch gezien een huis in de stad voor de rijken, die meestal in hun buitenverblijven op het platteland verbleven. Als ze naar de stad gingen, verbleven ze in hun townhouse. Leuk om te weten, toch?

Ook in ons Townhouse Designhotel Maastricht kun je gezellig logeren tijdens je verblijf in Maastricht. Buiten vanzelfsprekend je eigen hotelkamer heb je hier de beschikking over een gemeenschappelijke fitnessruimte en living, compleet met openhaard en wat te lezen. Zeg nu zelf, dat is toch pure rijkdom?

 

Rino Soeters
Algemeen Directeur

Townhouse Design Hotel Maastricht