Het is herfst. Dat betekent dat herfstbok (of herfstbock) weer verkrijgbaar is in tal van cafés en kroegen in Maastricht. Herfstbok is een donkere variant op het oorspronkelijk Duitse bokbier, net zoals lentebok of meibok een lichte variant is.

Nu kun je natuurlijk naar de slijter of supermarkt gaan voor een bokbier, maar wat geldt voor een pilsener, geldt ook voor een bok: die drink je het best van het vat. Maar in welke kroegen in Maastricht krijg je überhaupt een bok van ’t vat? Welke café moet je tijdens een avondje uit in Maastricht induiken als je trek hebt in een bokbier?

Wij zetten voor jou vijf cafés in Maastricht op een rijtje waar je het lekkerste bokbier van het vat krijgt. We keken niet alleen naar de verkrijgbaarheid van bokbier van ’t vat, maar ook naar de ambiance van de cafés, de service enzovoorts. Tip: bezoek alle vijf de kroegen en maak er een gezellige kroegentocht door Maastricht van!

Café In Den Ouden Vogelstruys

Dit café aan het Vrijthof is al decennialang een begrip in Maastricht. Sinds 1 oktober is ook hier weer bokbier verkrijgbaar, van het huismerk Brand. Brand Dubbelbock, zoals Brand’s bokbier heet, is zoals de naam al verklapt dubbel gerijpt. Hieraan ontleent het bier zijn krachtige smaak. Zoals het Brand betaamt, beschikt ook deze herfstbok over de hopbitterheid die zo typisch is voor deze Limburgse brouwer. Een gezellig avondje uitgaan in Maastricht is sowieso niet compleet zonder een bezoek aan ‘de Stuys’, zoals Maastrichtenaren deze bruine kroeg liefkozend noemen.

www.vogelstruys.nl

Sjinkerij de Bóbbel

Sjinkerij De Bóbbel heeft álle bieren van Brand van de tap, dus ook Brand’s Dubbelbock, misschien wel het lekkerste bokbier van Nederland. Sjinkerij de Bóbbel, vlak bij het Onze-Lieve-Vrouweplein, is geen ‘normale’ kroeg, maar een proeflokaal en praathuis. Zo wordt er, carnaval uitgezonderd, geen muziek gedraaid. Misschien een idee om de kroegentocht door Maastricht hier (rustig) te beginnen met een lekker bokbiertje?

www.debobbel.com

Café Tribunal

Café Tribunal ligt aan de eerste stadswal en is een café voor jong en oud. Tijdens het uitgaan in Maastricht laat je deze kroeg, die net buiten het uitgaanscentrum ligt, misschien wat te gemakkelijk links liggen. Wie echter de moeite doet om de 750 m van het Vrijthof naar de Tongersestraat te lopen, treft een zestal bieren van het vat aan, waaronder – daar is-ie weer – Brand Dubbelbock, maar ook Leffe Dubbel! Dit is dan wel geen traditioneel bokbier, maar wel een écht herfstbier met een herfstbruine kleur en een alcoholpercentage van 6,5%, ongeveer gelijk aan dat van herfstbok.

www.detribunal.nl

Hotel & Tapperij de Poshoorn

Hotel & Tapperij de Poshoorn, zoals dit café in de Maastrichtse wijk Wyck officieel heet, wordt in één adem genoemd met de beste cafés in Maastricht. Café de Poshoorn is een bijzonder ‘groen’, dat wil zeggen duurzaam café. Men heeft liefst drie najaarsbieren op fust: Gulpener Herfstbock, Jopen 4-Granen Bok en Leute Bokbier. Gulpener Herfstbock is in tegenstelling tot de wat bittere Dubbelbock van Brand honingzoet en daardoor wat toegankelijker. Jopen 4-Granen Bok is het enige viergranenbokbier ter wereld en gemaakt van haver, tarwe, gerst én rogge. Leute Bokbier van de brouwerij Van Steenberge is minder zoet dan Gulpener’s bokbier, maar milder dan Jopen 4-Granen Bok. Tip: ben je van plan alle drie de bokbieren te gaan proeven? Neem dan eerst de Gulpener, dan de Leute en sluit af met Jopen. Dan kun je hierna altijd nog elders een Brand Dubbelbock gaan proeven!

uitgaan maastricht,kroeg maastricht

www.poshoorn.nl

In de Moriaan

In de Moriaan, gelegen in het chique Stokstraatkwartier, is het kleinste grand café van Nederland. Ook hier is Brand Dubbelbock van het vat verkrijgbaar, net als overigens – klein zijsprongetje – Brand UP, wat staat voor ‘Urtyp Pilsener’ en volgens de website van Brand ‘een ode aan de oersmaak van pils’ is.

www.indemoriaan.nl

Kijk voor meer informatie op wyck.nl.

Rino Soeters
Algemeen Directeur

Townhouse Designhotel Maastricht