Een Bourgondisch klimaat, in het hele gebied in en om Maastricht zijn theaters, filmhuizen, kunstcentra en musea. Maastricht, vooral de binnenstad, is een openluchtmuseum en in maart is er jaarlijks de TEFAF de meest bijzondere en grootste kunstbeurs. Zoals gezegd, om cultuur te snuiven in Maastricht hoef je niet je best te doen. Maastricht is de gelukkige eigenaar van een breed scala aan musea die tentoonstellingen huizen over uiteenlopende onderwerpen van ouderwetse tot hedendaagse kunst, van groots tot werelds.

Culturele hoofdstad 2018

Net als andere steden in Nederland is Maastricht kandidaat Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. De kandidatuur moet leiden tot een versterking van het culturele leven in de gehele Euregio, Maastricht doet niet alleen mee, maar wordt ondersteund door omringende steden. Maastricht 2018 wil met een internationaal aansprekend programma de specifieke kwaliteiten presenteren. De spotlight is gericht gericht zijn op kwalitatief belangrijke en internationaal aansprekende kunstproducties en op amateurkunsten en volkscultuur.

Musea

Op het bruisende plein van Maastricht, het Vrijthof, is onlangs het Museum aan het Vrijthof geopend. Het enige echte Maastrichtse museum in het oude Spaanse Gouvernement. Momenteel is de hoofdtentoonstelling “500 jaar made in Maastricht”. Uit authentieke verhalen en tastbare herinnering heeft het museum 500 jaar Maastrichtse geschiedenis weten te vertellen en visualiseren in dit prachtige gebouw aan het Vrijthof. Op de begane grond lunch je in museale sferen of geniet je van echte Maastrichtse patisserie.

In Wijck, 10 minuten lopen van Townhouse Designhotel Maastricht, ligt het Bonnefanten Museum. In het hartje van Ceramique, aan de Maas, ligt het Limburgse provinciaal museum voor oude, moderne en hedendaagse kunst. Het gebouw waarin het museum huist is al een museumstuk op zich. De skyline van Maastricht is dankzij de bijzondere architectuur van het gebouw een pronkstuk rijker.

Voor de liefhebber is er ook een Natuur Historisch museum waar de wondere wereld van geologie, entomologie en botanie ons versteld doen staan. Een topstuk van het museum is de Mosasaurus (die voor het eerst is ontdekt in de mergelgrotten van de Sint Pietersberg!) en enkele reuzenschildpadden die ook in de omgeving van Maastricht gevonden zijn.

De bibliotheek van Maastricht, ofwel de stadsbibliotheek is een van de populairste plekken van de stad als het gaat om cultuur snuiven! Het gebouw, genaamd; Centre Céramique, heeft de afgelopen jaren sterk in populariteit en bekendheid gewonnen dankzij bijzondere tentoonstellingen. Check de weekagenda voor de verschillende tentoonstellingen van verboden boeken tot de artistieke kunsten van Ruben Oppenheimers en sla vooral de World Press Photo tentoonstelling 2012 (t/m 18/11) niet over.

Als laatste geen museum, onze basiliek Sint Servaas. Een stuk van de rijke historie van Maastricht kun je hier opsnuiven. De basiliek op zich is al een museumstuk te noemen, en huist ook de schatkamer van Sint Servaas. Relieken, oosterse zijden stoffen en overblijfselen van de heilige sint Servaas zijn worden hier tentoongesteld op een bijzondere wijze.

Openluchtmuseum

Proef wandelen 20 eeuwen historie die bijna tastbaar aanwezig is in de typische oude binnenstad. Wandel door de smalle straatjes, zie herenhuizen, monumenten, indrukwekkende gevels. Geniet van de stadswallen, de onderaartse vestingerken en vooral van de zuidelijke Bourgondische levenslust.

Rino Soeters
Algemeen Directeur

Townhouse Designhotel Maastricht