De afgelopen editie van l’ Eminence Grise stond in het teken van de Maastrichtse kunstenaar, poppenspeler, acteur en schilder Pieke Dassen. Weduwe Janneke Kat-Bellaard haalde herinneringen op aan haar opmerkelijke echtgenoot in de huiskamer van Townhouse.

Poppenspeler, schilder en acteur
Pieke Dassen was een Maastrichtse artiest die in de loop van zijn carrière eerst lokale en later nationale faam verwierf. Zijn lokale bekendheid dankte hij voornamelijk aan zijn satirische poppentheater, waarin hij plaatselijke wethouders en geestelijken op de hak nam. Dit gebeurde in de Poesjenellenkelder in het Dinghuis te Maastricht. Menig pastoor en bestuurder vreesden zijn scherpe karikaturen. In de jaren zeventig verkreeg hij landelijke bekendheid door zijn deelname aan het kinderprogramma ‘De Film van Ome Willem’, waarin hij de rol van August speelde. Daarnaast trad hij veelvuldig op in Sesamstraat. Naast poppenspeler en acteur, was Pieke Dassen een begenadigd schilder die zowel figuratieve als abstracte schilderijen maakte.

TEFAF
De keuze voor Pieke Dassen is niet toevallig. Wij zochten namelijk een thema dat aan zou sluiten op TEFAF, de kunstbeurs die van 16 tot en met 15 maart gehouden zou worden in Maastricht. Kunstbeurs TEFAF is een jaarlijks terugkerend evenement van internationale allure, waarin de meest kostbare kunstvoorwerpen van de wereld tentoongesteld worden. Door de maart-editie van l’Eminece Grise in het teken van lokale bekendheid en schilder Pieke Dassen te zetten, werd er een mooie link gelegd naar TEFAF 2012!

l’ Eminence Grise
L’Eminence Grise is een initiatief van Townhouse Hotel Maastricht om Maastrichtenaren uit te nodigen in het hotel, in ‘de hoeskamer’ (huiskamer) van de wijk’. De bijeenkomsten hebben een typisch Maastrichts karakter en staan iedere keer in het teken van een ander onderwerp, verhalen van vroeger worden verteld, het twitteren van vroeger.